נשים רבות מחכות ליום המאושר, אך בחיים יש לא מעט מהלכים לא מתוכננים. לידה שקטה היא אירוע מצער שמעורר קושי רב – נפשי ופיזי. מכאן שלכל הפחות טוב לדעת שאין הכרח לחזור במידי לעבודה כאילו כלום לא קרה. המערכת מודעת היטב לקושי ומבקשת להעניק כתף ולהתחשב עד כמה שניתן. מכאן שאם עברתן אירוע טראומתי שכזה, יש להבין מהן הזכויות – מה הן כוללות. מוזמנת ללמוד מה מגיע, מתי ובאלו תנאים, ועם קצת תקווה לחזור לשגרת חיים בריאה ושמחה.
תיקון חשוב בנושא
באפריל 2016 נעשה צדק – חוק הביטוח הלאומי הכיל תיקון חשוב. התיקון הרחיב את סך הזכאויות שמיועדות לאימהות שעברו לידה שקטה. באמצעות התיקון גם נשים שילדו מהשבוע ה22 (ולא רק מהשבוע ה 26 כפי שהיה נהוג לפני) מוכרזות כזכאיות לשורה ארוכה של זכויות, כאשר ישנו ביטוח ייעודי – ביטוח אימהות מטעם המוסד לביטוח לאומי. ביטוח זה כולל דמי לידה, חופשת לידה ומענק לידה. עם זאת, בהרבה מהמקרים אין זה נכון להסתפק רק בכך, אלא שבמיוחד במקרה שבו התרחשה רשלנות רפואית בלידה – גם יש לשקול להגיש תביעה.
חופשת לידה דמי לידה וחל"ת
כפי שציינו, משבוע 22 והלאה, האישה זכאית לחופשת לידה מלאה, ובנוסף, אם היא מוצאת לנכון, היא רשאית לקחת חופשה ללא תשלום עבור רבע מתקופת העבודה, כאשר יש השפעה לתקופת העבודה שהתרחשה לפני הלידה. כך למשל אם לפני הלידה האישה לא עבדה יותר מ12 חודשים, היא תימצא כזכאית רק ל 15 שבועות חופשת לידה, כאשר בהתאם לדמי הלידה תתקבל ההחלטה האם כל 15 השבועות (או רק חלקם) בתשלום. מה זאת אומרת בהתאם לדמי הלידה? ובכן יש קשר ישיר לתקופה שבה האישה שילמה דמי ביטוח לאומי.
חל"ת ופיטורים
האישה זכאית לקחת חל"ת (עבור רבע מתקופת העבודה אצל המעסיק), כאשר תקופה זו ניתן לחלוק עם הבעל. כמו כן, לעומת אישה שילדה ילד חי, אישה שעברה לידה שקטה רשאית להחליט לקצר את חופשת הלידה – יכולה לחזור למקום העבודה כעבור 3 שבועות בלבד. עוד ראוי לדעת שהמעסיק אינו רשאי לפטר או לפגוע בתנאי העסקה. לא של האישה ולא של הבעל, וזאת לכל אורך חופשת הלידה, וכ60 יום לאחר מכן.
חזרה לעבודה
לאחר חזרה מחופשת לידה, אין להעסיק את העובדת בעבודת לילה, כאשר עבודת לילה מוגדרת כעבודה שבה עובדים כשעתיים בין השעות 22:00 ל6:00. כמו כן, אין להעביד את העובדת בימי המנוחה השבועיים, אלא אם כן העובדת מסכימה לכך ומעגנת זאת בכתב. עם זאת, במקרים מסוימים שני תנאים אלו אינם תקפים, כך שמומלץ לבחון כל מקרה לגופו.
הזכויות של בן הזוג
גם בן הזוג של האישה עובר תקופה לא פשוטה, וגם הוא זכאי לשורה של זכויות. הוא רשאי להיעדר מהעבודה במשך כ5 ימים לאחר הלידה, כאשר 3 הימים הראשונים מחושבים כחופשה שנתית, אך אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, אותם ימים יחושבו כימי חופשה ללא תשלום. באשר ל2 הימים הנוספים, אלו יחושבו כימי מחלה עליהם יינתנו דמי מחלה – כ50% משווי השכר (אלא אם כן במקום העבודה נהוג לשלם יותר). כמו כן, בעוד שבלידה רגילה בן הזוג רשאי לחלוק את חופשת הלידה, במקרה זה המצב יתאפשר רק באחד משני המצבים הבאים: יציאת לחופשה לאחר 6 שבועות במקום היולדת, או יציאה לחופשה בת שבוע במקביל לחופשה של היולדת – כל עוד היולדת מוותרת על שבוע ימים.