דיכאון בעבודה: מהזיהוי ועד לטיפול

רבים מאיתנו מכירים את ההגדרה של דיכאון וההשפעה על איכות החיים ועל התפקוד העבודה. אולם, לא פעם הדיכאון הוא דיכאון קל עד בינוני שמתנגב בצורה איטית, גם אצל מנהלים בכירים במשק. הנאה מועטה, פגיעה בשינה ובתאבון ועם הזמן גם חוסר שביעות רצון ועצבות שמגיעה בצורה של פיקים מהווים סימנים לדיכאון. הבעיה היא שרבים לא מודעים או לא רוצים להודות כי הם סובלים מדיכאון, וזאת למרות שהסביבה הקרובה כמו המשפחה או עמיתים לעבודה מבחינים כי ישנם סימנים של דיכאון. חשוב להבין כי כאשר יש טריגרים משמעותיים כמו למשל קריירה ענפה, הסיכוי להגיע לנקודת קצה הוא יותר גבוה, ולכן הורדת עוצמת הלחץ היא חיונית לטובת התמודדות עם הדיכאון. שימו לב כי גם דיכאון שמוגדר "קל עד בינוני" עשוי להחמיר עד לכדי דיכאון מג'ורי, ועל כן זיהוי של סימנים מקדימים מהווה חלק משמעותי וחשוב ביותר בתהליך ההחלמה ויצירה של איכות חיים טובה יותר. בעידן שבו מקום העבודה הופך למקום מרכזי שמשפיע מאוד על בריאות הנפש, זה הזמן להכיר את הסימנים של הדיכאון כמו גם את דרכי הטיפול בהם ניתן לנקוט לטובת יצירת שינוי.

מהם הסימנים של דיכאון?

לפני שנתחיל ונסביר אודות הסימנים של דיכאון, צריך להבין כי דיכאון הוא מצב שיכול להשתרע על קשת רחבה מאוד על חומרה – החל מדיכאון קל ועד דיכאון קשה. יש דרכים להתמודדות עם המצב, אולם בכדי ליצור תוכנית טיפול בהתאמה אישית חשוב קודם כל להכיר את הסימנים. הסימנים של דיכאון משתנים מהאחד לשני וכוללים בין היתר סימנים פיזיים, רגשיים וקוגניטיביים. אם אתם חשים בעבודה חוסר יכולת להתרכז, לקבל החלטות וכן עיוות חשיבה לגבי היכולות שלכם לתפקד בעבודה בצורה מיטבית הם סימנים קוגנטיביים ברורים לדיכאון. זאת ועוד, תחושה של חוסר אונים לצד התכנסות בעצמכם והימנעות ממפגשים עם חברים לעבודה המלווים בתחושה של אשמה עצמית, עצבות ואדישות הם סימנים מובהקים לדיכאון באספקט הרגשי. הסימנים הקלאסיים של דיכאון מבחינה פיזית כוללים בין היתר ירידה בתאבון, ירידה בחשק המיני, חוסר יכולת להירדם וכן רתיעה ממגע גם הם מהווים סימן לכך כי אתם סובלים מדיכאון. מאחר ודיכאון היא מחלה שמכבידה מאוד על היכולת שלכם לתפקד בעבודה אבל גם בחיים האישיים, נדרש לגשת בהקדם לקבלת אבחון ובהתאם לכך גם יצירה של תוכנית טיפול המותאמת למצבכם.

דיכאון בעבודה: מהזיהוי ועד לטיפול

כיצד מאבחנים ומהן דרכי הטיפול?

אבחון של דיכאון מתבצע ע"י פסיכולוג שמבצע תהליך של סדרת שאלות שנועדו לשלול את קיומן של מחלות אחרות ולוודא כי אכן מדובר במצב של דיכאון המוגדר מדיכאון קל ועד דיכאון קליני. למרות החשש מפני הפנייה והאבחון, יש להסיר את תחושת האשמה והבושה מתוך הבנה כי אתם לא לבד וכי ניתן בהחלט ליצור תוכנית טפול מתקדמת שתסייע לכם להתמודד עם המצב הדיכאוני. במסגרת הטיפולים ניתן למצוא בין היתר טיפול תרופתי הניתן במקרים שבהם הדיכאון מוגדר כדיכאון בינוני עד קליני וכן טיפולים מתקדמים כמו טיפול ACT או טיפול CBT  אשר אחוזי ההצלחה שלהם הם גבוהים ביותר. ליווי מצד מטפל המתמחה בתחום הדיכאון מתבצע לאורך כל הדרך ותוך שימת דגש קבלת כלים אפקטיביים בהם תוכלו להיעזר לטובת התמודדות עם הדיכאון והמקור שלו. זאת ועוד, במסגרת הטיפול תוכלו להתמודד עם הדיכאון באמצעות פיתוח של אסטרטגיות שונות בהיבט פיזי אבל גם רגשי. טיפולים נוספים שיכולים להתאים למתמודדים עם דיכאון הם טיפול קבוצתי, טיפול EMOR וכן טיפול DBT. את הטיפולים ניתן לערוך הן במסגרת אישית במפגשים אחד על אחד או אונליין (שיכול להועיל למספר מטרות), כל זאת כחלק מהבנה כי טיפול בדיכאון המתבצע תוך כדי התערבות מוקדמת יכול לקדם תהליכים וליצור בעבורכם את היכולת להתמודד עם ההשפעות של הדיכאון על הקריירה אבל במקביל גם בחיים האישיים.

לסיכום, התמודדות עם דיכאון היא התמודדות לא פשוטה שמקשה מאוד על היכולת לתפקד בצורה טובה בעבודה ובחיי המשפחה. הבשורות הטובות הן שכיום ניתן לקבל טיפול אפקטיבי ויעיל המותאם למצבכם, ובהתאם לכך ליצור שיפור דרמטי במצבכם. זכרו, אתם לא לבד והמצב שבו אתם שרויים הוא בר טיפול.

נגישות