כל עוסק פטור חולם על היום שבו הוא יעבור להיות עוסק מורשה, אך אז היום מגיע ועומדים מולו גאים אך בין היתר גם מבולבלים. כידוע ההתנהלות של עוסק פטור מול הרשויות היא די פשוטה. מוציאים קבלה רק לאחר קבלת התמורה, אין צורך להתעסק עם מע"מ ורק פעם בשנה מדווחים למס הכנסה. עם זאת, עוסק מורשה נדרש לחייב גם עבור מע"מ, לעבור לדיווח חודשי/דו חודשי מול מע"מ, לשים לב מה מוגדר כהוצאה מוכרת, לקזז מע"מ, להוציא חשבונית מס עבור כל סגירת עסקה וכדומה. מתי אם כן מגיע הרגע, מהם סך ההבדלים וכיצד משנים סטטוס? כל המידע בפנים!
מעבר לשיקולי הכנסה
ראוי לחדד שההגדרה אינה מושפעת רק מגובה ההכנסה השנתית, וזאת כי קיימים מגוון מקצועות (מקצועות חופשיים) שאינם מאפשרים הגדרה אחרת מאשר עוסק מורשה. כך נכון הדבר כאשר מדובר במרצים, באדריכלים, בבעלי גני ילדים, בווטרינרים, בפסיכולוגים, ברואי חשבון וכדומה.
עוסק מורשה מע"מ ומה שביניהם
עבור רבים שדרוג הסטטוס אכן משמח, אך גם מצריך כאב ראש. לא רק שיש לעבור לדיווח חודשי, אלא גם יש להתחיל לזכור לשים את המע"מ הנדרש בצד ולא להתפתות לראות אותו כחלק מהעו"ש. עם זאת, יש לזכור את הצדדים הכלכליים שבסיפור. כל עוד מבצעים עסקה שמשרתת את צורכי העסק, לא צרכים לשלם מע"מ, וזאת כי מע"מ נדרשים לשלם רק עבור רכישות פרטיות. כמו כן, אם המע"מ ששילמתם באופן עסקי גבוה מסך המע"מ שנגבה מהלקוחות, הרי שמחכה לכם החזר, וזה תמיד נחמד.
הסכום שמכתיב אות אופי העסק
עתה לאחר שההבדלים ברורים, נעצור לחדד מתי יש לעבור מסטטוס אחד לשני, ואף נבהיר שאין זהו מצב שנתון לבחירה. נכון לשנת 2020 עוסק פטור היה יכול להרוויח עד כ-100,491 ש"ח בשנה ואילו נכון לשנת 2021 עוסק פטור יכול להרוויח עד כ99,893 ש"ח בשנה. הצניחה במחיר נוגעת לירידה במדד המחירים לצרכן. מכאן שאם עוברים את הסכום, נדרשים לשנות סטטוס. כיצד? טופס 821 מהווה חלק חשוב בסיפור, אם כי רק חלק קטן.
יוצאים לדרך חדשה
מעבר סטטוס מצריך למלא טופס 821 דרך האתר, או באמצעות גישה פיזית למשרד המע"מ שאליו משויכים. לקראת פגישה תוודאו שמצוידים בת"ז, באישור ניהול חשבון בנק (צילום צ'ק סוגר את הפינה) ואם עובדים מהבית, אז גם יש להביא העתק של חוזה שכירות. מה עוד? כל מסמך שעשוי לסייע. הכוונה לדו"ח רווח והפסד, פירוט הכנסות וכדומה. לאחר שמע"מ מעודכן, יש לבצע 4 מטלות חשובות: להגדיל את המקדמות של הביטוח הלאומי (התייעצו על כך עם רו"ח), להפיק חשבונית מס, להתחיל להוסיף מע"מ לחשבוניות ולזכור שמעתה יש לאסוף לא רק קבלות, אלא גם חשבוניות מס.
טיפ חשוב
לסיכום נציין שיש לא מעט הבדלים בין עוסק פטור למורשה, ואף מספר הבדלים חיוביים. עם זאת, כדי באמת להפיק את המרב, מומלץ להעביר את הכדור לגוף מקצועי. רו"ח יידע להסביר איזה מהלך רצוי בכול שלב, להמליץ לגבי הוצאות עסקיות ובאופן כללי יוודא שאכן מיישרים קו עם החוק, כך שלא תהיו חשופים לקנסות.