פיצויים על תאונת עבודה – כך תוכלו למצות את זכויותיכם

תאונות עבודה הן לצערנו אירוע נפוץ למדי בארץ. על פי נתוני המוסד לביטוח לאומי, מדי שנה מתרחשות עשרות אלפי תאונות עבודה, כאשר חלקן גורמות לפגיעות קשות ואף למקרי מוות. כל עובד שנפגע זכאי לקבל פיצויים על תאונת עבודה, על מנת לסייע לו להתמודד עם ההשלכות הפיזיות, הנפשיות והכלכליות של התאונה. בעת התרחשות תאונת עבודה חשוב להכיר את מלוא הזכויות המגיעות לעובד הנפגע ואת האפשרויות העומדות בפניו לקבלת פיצויים. בדיוק בשביל זה, הכנו עבורכם מדריך קצר שיסביר על סוגי הפיצויים השונים להם זכאים נפגעי תאונות עבודה, ויציג את חשיבותו של ליווי משפטי מקצועי בתהליך מימוש הזכויות.

פיצויים על תאונת עבודה מהמוסד לביטוח לאומי

המוסד לביטוח לאומי מעניק מגוון זכויות וקצבאות לנפגעי תאונות עבודה, ביניהן:

  1. דמי פגיעה: עובד שנעדר זמנית מעבודתו בעקבות תאונה זכאי לקבל דמי פגיעה עבור 91 הימים הראשונים לאחר התאונה. גובה דמי הפגיעה מחושב לפי שכרו הממוצע של העובד בשלושת החודשים שקדמו לתאונה.
  2. נכות זמנית וקבועה: במקרה של נכות כתוצאה מהתאונה, בין אם זמנית או קבועה, זכאי הנפגע לקצבת נכות בהתאם לחומרת הפגיעה ולשיעור הנכות שנקבע לו על ידי הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי. קצבת הנכות משולמת עד לשיקומו המלא של העובד או עד הגיעו לגיל פרישה.
  3. זכויות סוציאליות נוספות: נוסף לקצבת הנכות, נפגעי תאונות עבודה עשויים להיות זכאים לשירותי שיקום, הכשרה מקצועית, השתתפות בשכר דירה, הטבות במס ועוד – בהתאם למצבם הרפואי והתעסוקתי.
  4. החזרי הוצאות רפואיות ושיקום: הביטוח הלאומי מכסה הוצאות רפואיות הקשורות לתאונת העבודה, לרבות טיפולים, תרופות ואמצעי שיקום. אפשא לקבל גם סיוע במימון טיפולים פיזיותרפיים ושירותי ריפוי בעיסוק בעת הצורך.

פיצויים נוספים בגין תאונת עבודה

פיצויים על תאונת עבודה שנגרמה בידי צד שלישי

במקרים בהם התרחשה תאונת העבודה באשמתו או ברשלנותו של צד שלישי (למשל קבלן חיצוני או יצרן של ציוד פגום), רשאי הנפגע להגיש תביעת פיצויים נזיקית נגד אותו צד שלישי, וזאת בנוסף לזכויות המגיעות לו מהמוסד לביטוח לאומי. בתביעה כזו אפשר לתבוע פיצוי עבור כאב וסבל, עוגמת נפש, אובדן השתכרות ועוד.

פיצויים על תאונת עבודה מביטוחים פרטיים של המעסיק

מעסיקים רבים מחזיקים בפוליסות ביטוח מסחריות המכסות תאונות עבודה של עובדיהם. במקרים מתאימים ובכפוף לתנאי הפוליסה, אפשר לתבוע פיצויים גם מחברת הביטוח של המעסיק, נוסף על הזכויות מהמוסד לביטוח לאומי.

פיצויים על תאונת עבודה מביטוחים פרטיים

אם יש לעובד ביטוח פרטי הכולל כיסוי לתאונות עבודה, אפשר לתבוע גם בו פיצויים נוספים. ביטוחים אלו יכולים לכלול כיסוי על אובדן כושר עבודה זמני או קבוע, החזרי הוצאות רפואיות ושיקום.

השלכות נפשיות מהתאונה

לעובד שנפצע בתאונת עבודה עלולות להיות השלכות נפשיות גדולות, הנובעות מהפגיעה הפיזית, מהקשיים בתהליך השיקום ומהשפעת האירוע על איכות החיים והתפקוד היומיומי. הנה כמה מההשלכות הנפשיות הנפוצות:

  1. חרדה ופחד: רבים מהעובדים שעברו תאונת עבודה עשויים לחוות חרדה, בעיקר מחשש לחזור לעבודה או מהאפשרות להיפגע שוב. החשש מפני פציעה חוזרת או המגבלות הפיזיות עלול ליצור מתחים ולפגוע בתחושת הביטחון העצמי.
  2. דיכאון ואובדן מוטיבציה: פגיעה פיזית שעלולה לגרום לאובדן כושר עבודה או למגבלות עלולה להוביל לתחושת אובדן, דיכאון ותחושת חוסר משמעות.
  3. קושי בהסתגלות לחזרה לעבודה: עובדים שחוו פציעה משמעותית עלולים להתקשות לחזור לשגרה ולסביבת העבודה הקודמת. השינויים הפיזיים או התחושתיים כתוצאה מהתאונה עלולים להקשות עליהם להסתגל ולעיתים ליצור חששות מפני תפקוד לקוי או תחושת ניכור מהמקום בו נפגעו.

חשוב שהעובד יקבל סיוע מקצועי, תמיכה נפשית ושיקום פסיכולוגי נוסף לשיקום הפיזי, שכן חזרה מאוזנת לשגרה אפשרית יותר בעזרת טיפול מתאים.

 

פיצויים על תאונת עבודה

 

תנאים לקבלת הפיצויים על תאונת עבודה

הגשת תביעה במועד

על מנת לקבל את מלוא הזכויות המגיעות מהמוסד לביטוח לאומי, יש להקפיד על הגשת התביעה במועד. יש לדווח על התאונה תוך 72 שעות מהתרחשותה, ולהגיש תביעה מפורטת תוך 12 חודשים. במקרה של תביעה נזיקית נגד צד שלישי, יש להגישה תוך 7 שנים מיום התאונה. חריגה ממועדים אלו עלולה לפגוע בזכאות לפיצויים.

הוכחת הקשר בין התאונה לעבודה

כדי שהפגיעה תוכר כ"תאונת עבודה" על הנפגע להוכיח שהיא אירעה תוך כדי ועקב עבודתו. רצוי לתעד את נסיבות התאונה, להשיג עדויות של עדי ראייה ולצרף חוות דעת רפואיות המבססות את הקשר בין התאונה לבין הפגיעה שנגרמה.

חשיבות ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

מימוש הזכויות והשגת הפיצויים המגיעים בגין תאונת עבודה מחייבים התמצאות בחוקים, בתקנות ובהליכים בירוקרטיים מורכבים. לכן חשוב לקבל ליווי וייעוץ ממומחים בתחום, כבר מהשלבים הראשונים שלאחר התאונה.

הגדלת סיכויי הזכאות לפיצוי

עורך דין המתמחה בתחום של תאונות עבודה ונזקי גוף ידע לפעול בצורה הנכונה מול המוסד לביטוח לאומי ומול גופים נוספים. הוא יוכל לערוך בדיקת סיכויי תביעה, לדאוג לאיסוף הראיות הדרושות, לסייע בהליכי הערעור במידת הצורך, ולהגדיל את הסיכוי לקבלת הפיצוי המרבי.

מיצוי מלוא הזכויות והפיצויים

ייעוץ משפטי יסייע בקבלת מלוא הקצבאות והזכויות מהביטוח הלאומי (דמי פגיעה, קצבת נכות, שיקום, וכו'), בבחינת אפשרות לתבוע צד שלישי אחראי לתאונה, במימוש זכויות מביטוחים פרטיים של המעסיק, ובמקרים המתאימים – גם בהגשת תביעות נגד המעסיק עצמו, אם התרשל בנקיטת אמצעי בטיחות.

לסיכום

תאונת עבודה היא אירוע קשה ומטלטל שיש לו השלכות גדולות מאוד על חייו של הנפגע ושל בני משפחתו. מפאת זאת, החוק מקנה לנפגעים זכויות נרחבות לפיצוי ולשיקום. על מנת למצות את הזכויות הללו ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר, מומלץ להסתייע בליווי משפטי מנוסה ומקצועי.

נגישות