גירושים הם אף פעם לא דבר נעים. זו הכרזה על סופה של הזוגיות, על כישלון ניהול בית משותף וחלוקה של משפחה שהייתה פעם מאוחדת. העניין מסתבך עוד יותר כשצריך להגיע להחלטות קשות בגירושין – מי עוזב את הבית? לפניכם מדריך קצר שיציע עזרה והכוונה לעובדים שעומדים בפני גירושים.
השלכות עזיבת הבית על ידי הגבר טרם הגירושין
השפעה על זכויות הקניין
כאשר גבר עוזב את בית המגורים המשותף עוד לפני הגירושין, הדבר עשוי להשפיע על זכויותיו הקנייניות בדירה. אף על פי שברוב המקרים לשני בני הזוג יש זכויות שוות בנכס, עזיבה מוקדמת של הבעל עלולה להתפרש כוויתור על חלקו בדירה. חשוב להבהיר כי אין בכך כדי לשלול את זכויותיו באופן מוחלט, אך עובדה זו עשויה להקשות עליו בתביעה לקבלת חלקו בנכס בהמשך, במיוחד אם האישה ממשיכה לגור שם תקופה ממושכת.
כדי למנוע בעיות עתידיות, מומלץ לבעל היוצא מהבית לעגן בהסכם כתוב את הסיבות לעזיבתו ואת שמירת זכויותיו בדירה. נוסף על כך, רצוי להמשיך ולשאת בחלק מההוצאות השוטפות, כגון תשלומי משכנתא, ארנונה וכדומה כדי לשמור על זכויותיו על הנכס. לייעוץ מקצועי בנושא, כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה.
השפעה על זכויות המשמורת על הילדים
עזיבה חד צדדית של הבית על ידי האב עלולה לפגוע בסיכוייו לקבל משמורת משותפת או מלאה על הילדים בהמשך. במצב כזה, עשוי להיווצר הרושם שהאב מפקיר את ילדיו ומותיר את האחריות הבלעדית לגידולם בידי האם. הדבר עלול להקשות עליו בהגשת תביעה למשמורת בעתיד. על כן, גבר הנאלץ לעזוב את הבית, צריך להקפיד לשמור על קשר רציף ותדיר עם ילדיו ולהיות מעורב בכל ההיבטים הנוגעים לחייהם. כמו כן, יש לתעד את מעורבותו בגידול הילדים טרם העזיבה, ובמידת האפשר להגיע להסכם עם האם לגבי הסדרי הראייה והלינה עוד לפני ההליך המשפטי.
השלכות עזיבת הבית על ידי האישה טרם הגירושין
השפעה על זכויות הקניין
בדומה למצב בו הבעל עוזב את הבית, גם כאשר האישה עושה זאת היא עלולה לפגוע בזכויותיה הקנייניות בדירה. אם הבעל נותר לגור בדירה המשותפת לאורך זמן, הוא עשוי לטעון שהאישה ויתרה על חלקה בדירה או שהיא מסכימה שהוא יקבל חלק גדול יותר בחלוקת הרכוש. כדי לשמור על זכויותיה, חשוב שהאישה תציין במפורש את הסיבות לעזיבתה ותדגיש שהיא עדיין שותפה מלאה בבעלות על הדירה. נוסף על כך, רצוי שתמשיך לשלם את חלקה בהוצאות הדיור. תוכלו למצוא ייעוץ משפטי באתר זה https://www.todivorce.co.il/ לשם ניסוח הסכם שיבהיר את מעמדה ואת זכויותיה בנכס.
השפעה על זכויות המשמורת על הילדים
כאשר אם עוזבת את בית המגורים המשותף יחד עם הילדים, עליה לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע לשמירה על זכויותיה ההוריות. לעיתים, עזיבה כזו מלווה בטענות מצד האב שהאם חוטפת את הילדים או פוגעת בקשר בינו לבין ילדיו. חשוב להדגיש כי עזיבת האם את הבית אינה מהווה עילה לשלילת המשמורת ממנה. יחד עם זאת, עליה להבטיח שמירה על קשר סדיר ותקין בין האב לילדים, ולתאם עמו הסדרי ראייה בהתאם לנסיבות. תיעוד של מצבים אלימים או בעייתיים בבית יכול לסייע בהצדקת העזיבה במקרה הצורך.
התנהלות נכונה כאשר מחליטים על גירושין
פנייה לייעוץ משפטי טרם עזיבת הבית
ההחלטה מי מבני הזוג יעזוב את הבית עם פרוץ המשבר בנישואין אינה פשוטה. לנוכח ההשלכות האפשריות של צעד זה, כפי שפורטו לעיל, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי עוד לפני עזיבת הבית. עורך דין לענייני משפחה יוכל לספק מידע על ההיבטים המשפטיים, ולייעץ באשר לדרך הנכונה לנהוג. במסגרת הייעוץ המשפטי אפשר לגבש אסטרטגיה שתיטיב עם הלקוח, תוך התחשבות במכלול הנסיבות – מצב כלכלי, גיל הילדים, בעיות נלוות כמו אלימות או בגידה ועוד. עורך הדין אף יוכל לסייע בניסוח הסכמים שיסדירו את הפרדת המגורים באופן חוקי והוגן, ויקטינו את הסיכון לפגיעה בזכויות עתידיות.
אפשרויות למגורים זמניים עד להשלמת הליך הגירושין
- דיור בשכירות: אחת האפשרויות הנפוצות ביותר למי שיוצא מהבית במהלך הליכי הגירושין, היא שכירת דירה. מגורים בשכירות מאפשרים לשמור על מסגרת חיים נפרדת ועצמאית עד לסיום ההליכים. השוכר יכול לבחור דירה באזור הרצוי לו, ובמחיר המתאים ליכולותיו הכלכליות. עם זאת, דיור בשכירות כרוך בעלויות כספיות לא מבוטלות, שיש להביא בחשבון לצד שאר ההוצאות הכרוכות בהליך הגירושין.
- מגורים אצל בני משפחה או חברים: בני זוג רבים מעדיפים לעבור לגור אצל משפחה או חברים בתקופת הביניים שעד הגירושין. צעד זה מאפשר לחסוך כסף רב, אך יש לו גם חסרונות. המארחים עלולים למצוא את עצמם מעורבים יתר על המידה בהליך הגירושין ובמחלוקות בין בני הזוג, והאורח עלול לאבד מהפרטיות שלו. לכן, גם אם בוחרים באופציה זו, חשוב להגדיר מראש את מסגרת הזמן של השהות ואת סדרי החיים בבית אליו עוברים, ולהשתדל לשמור ככל האפשר על חיים עצמאיים ונפרדים מהמארחים.
לסיכום
השאלה הגדולה במהלך גירושין – מי עוזב את הבית? מחייבת שיקול דעת זהיר ומושכל. צעד כזה עשוי להשפיע מאוד על ההליך כולו, לרבות בנושאים רגישים כמו חלוקת רכוש ומשמורת ילדים. על כן, גם אם המצב בבית קשה, מוטב להיוועץ עם עורך דין טרם נקיטת החלטה חפוזה. בעזרת הכוונה נכונה ותכנון צעדים מראש, אפשר לצמצם נזקים עתידיים ולסלול את הדרך להליך גירושין הוגן ככל האפשר בנסיבות הקיימות.
המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.